Wie of wat is Schutterscompagnie “St. Rochus” Stevensweert?

10532330_1498853067038753_1276380158102791474_o

Schutterscompagnie “St. Rochus” werd in 1946 (her)opgericht als schutterij. Heropgericht, omdat er al vroeger in Stevensweert een schutterij bestaan heeft.

In 1973 werden nieuwe uniformen aangeschaft. Tot dan had de schutterij in fantasie-uniformen gelopen, maar nu werd besloten een geheel andere richting te kiezen en de schutterij om te vormen tot een gilde. Door deze verandering wilde de schutterij meer aansluiten bij de geschiedenis  van de vestingstad Stevensweert.
De uniformen werden aangepast aan het tijdsbeeld van de Spaanse periode van de vesting Stevensweert. De kleuren rood, geel en zwart van de uniformen zijn een duidelijke verwijzing naar deze tijd. Na 1973 zijn de uniformen enkele keren vervangen, waarbij steeds werd vastgehouden aan het gilde-uniform.In 2009 werd besloten weer nieuwe uniformen aan te schaffen. Uitgangspunt voor de nieuwe uniformen is de historische achtergrond van de vestingstad Stevensweert gebleven. Na lang zoeken is uiteindelijk gekozen voor het uniform van piekeniers uit de 17e eeuw. Ook werd besloten de naam van de vereniging te veranderen van schuttersgilde in schutterscompagnie.  Met deze naamsverandering wil de vereniging nog meer de nadruk leggen op de historische betekenis van de nieuwe uniformen. Om diezelfde reden is ook de samenstelling van de compagnie enigszins aangepast. Op de eerste plaats is de vereniging uitgebreid met een groep marketentsters. Daarnaast zijn er piekeniers gekomen met meterslange pieken. Ook onderscheiden de piekeniers zich van de rest van de vereniging doordat zij helmen dragen in plaats van hoeden. Ook dragen zij harnasstukken.
Vandaag de dag is het gilde een springlevende vereniging die met haar kleurrijke verschijning een wezenlijk onderdeel is van de Stevensweerter gemeenschap.